Campa
Olost

Sector sud-est del terme municipal
    A 2750 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 19'500

Algunes de les estructures que envolten l'edifici amenacen ruïna.
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

Campa és una masia situada en un altiplà elevat a l'extrem est del terme municipal, al sud-oest de l'anomenat turó de Campa.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum central de planta baixa, primer pis i golfes, fruit de múltiples ampliacions, i diverses estructures i cossos adossats a tot el voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra, amb cantonades delimitades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud-est, té diverses estructures al davant que tanquen un pati just davant la meitat esquerra de la façana, amb accés des del sud-oest, on hi ha una porta emmarcada amb pedra treballada que encara conserva els guarda-rodes. Just al costat hi ha un altre portal, corresponent a una estructura adossada, amb les mateixes característiques i amb la inscripció "Genis Comas 1867" a la llinda. Pròpiament a la façana, concretament a la meitat esquerra d'aquesta, s'observen dues portes emmarcades amb maó i un portal d'arc de mig punt adovellat amb pedra tosca força erosionada a la planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada, i dues llindes integrades al mur en la cantonada sud de l'edifici, una amb la data inscrita de 1615, i l'altra amb els anagrames IHS i Ave Maria. A les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb pedra treballada. A la meitat dreta de la façana hi ha un cos adossat amb grans obertures a mode de pallissa formant una gran eixida a nivell de primer pis.
    La façana sud-oest té adossada a nivell de planta baixa una estructura bastida amb maçoneria de pedra a la meitat esquerra i amb obra vista a la meitat dreta i conté una cantonada integrada al mur que denota una ampliació. A nivell de primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i la data de 1784 a la llinda. A les golfes hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i una finestra petita emmarcada amb maó.
    La façana nord-oest conté diverses estructures adossades a nivell de planta baixa, on també s'observen tres contraforts. A la planta baixa hi ha una finestra emmarcada amb maó a l'extrem esquerre. Al primer pis hi ha tres finestres, una emmarcada amb maó, una amb monòlits de pedra bisellada i una amb pedra bisellada i ampit motllurat, i un balcó, emmarcat amb pedra treballada i la data de 1752 junt amb una creu intercalada a la llinda, actualment tapiat. A les golfes hi ha una petita finestra emmarcada amb maó i tres finestres emmarcades amb pedra treballada.
    La façana nord-est queda dominada per una de les ampliacions, actualment en mal estat de conservació. Conté una petita obertura entre carreus a la planta baixa i tres finestres al primer pis, dues emmarcades amb maó i una amb monòlits de pedra treballada.
    Completen el conjunt diverses estructures que hi ha al voltant de la masia, la majoria de les quals construïdes modernament amb obra vista.

Aquesta masia es troba erròniament inclosa en l'inventari de patrimoni arquitectònic d'Oristà ja que en el moment de la realització de l'inventari (anys 80) encara pertanyia al terme municipal d'Oristà.

Campa coneguda com a Campalosell es troba documentada l'any 1396. Apareix documentada també en el capbreu de la cambreria de l'estany en temps del cambrer Antoni Bet (finals del segle XIV i principis del XV) formant part de la batllia d'Olost amb el nom de Camp-pelosell.

ROCAFIGUERA, Francesc de (1987). "El capbreu de la cambreria de Santa Maria de l'Estany de temps del cambrer Antoni Bet". Ausa, volum 12, núm. 118-119. 1987.
    Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Oristà. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2006.