Camí prop de les Granges del Pinellet
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella
    Emplaçament
    Carretera C-55, al km. 52 sortida cap a Palà de Torroella, travessar el riu pel pont i camí direcció NW i després W cap a can Coll (està indicat). Poc abans de can Coll camí a la dreta uns 400 m.
    393

41.86185
    1.71243
    393135
    4635239
    08141 - 257
    08140A017000310000IJ
    Jordi Piñero Subirana

Tram d’un camí tradicional que conserva en molt bones condicions uns marges de protecció a banda i banda. Es troba vora la Granja moderna del Pinellet, en paral·lel a un camí actual que discorre en direcció nord-sud. El tram més ben conservat s’allarga uns 80 m durant els quals conserva els dos marges fets de pedra seca que delimiten una amplada de camí d’1,80 m aproximadament, en un traçat pràcticament planer. El ferm del camí és de terra i no s’hi observen restes d’empedrat. Més al nord el camí continua uns 120 m, amb unes característiques similars però en un estat de conservació més desigual, fins que acaba convergint amb el camí actual. Per la banda sud, el camí es pot resseguir uns 60 m i després es perd. Per la seva poca amplada sembla tractar-se més d’un camí de bast que no pas d’un camí carreter.

Informació oral facilitada per Josep Duarri, de Palà de Torroella

El camí més important de la zona (el camí ral de Manresa a Cardona) passava per l’altra riba del Cardener, a llevant. Tanmateix, per aquest sector proper a Sant Salvador de Torroella hi havia altres camins històrics, que no són gaire coneguts. Amb les dades que tenim a l’abast no podem precisar gaire a quin camí corresponien les restes que hem descrit. Pel seu traçat es pot deduir que procedia de Palà i enfilava pel costat de ponent de la riera de Vallbona, on hi ha els masos de la Fàbrega, cal Saubeta i L’Obac. Cal suposar que devia continuar cap a la gran masia de Vallbona.

També podria ser que una variant del camí travessés la riera de Vallbona i fes el recorregut pel seu costat de llevant. Cal dir que hi ha una tradició oral que sosté que hi havia una variant del camí ral de Manresa a Cardona que feia aquest recorregut: se separava de la vall de Cardener al barri de la Rata, on enfilava un traçat per la riera de Vallbona però pel costat de llevant. Aquest camí a llevant de la riera de Vallbona ben segur que era antic i important, ja que passava molt a prop del castell de Torroella i ben al costat d’una petita fortificació probablement medieval coneguda popularment com la Casa del Senyor.