Camí dels Morts
Folgueroles

  Osona
  Banda de ponent del terme municipal de Folgueroles
  Emplaçament
  A la banda nord-oest del nucli urbà, tocant a la depuradora de Folgueroles
  519 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94521
  2.30856
  442687
  4643924
  Número de fitxa
  08083 - 246
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Traçat desdibuixat i cobert de vegetació
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00400003
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Antic camí utilitzat per transportar els difunts de les masies del veral de baix del terme fins a l’església parroquial de Santa Maria i, posteriorment, al cementiri municipal. Es tracta d’una via força desdibuixada en l’actualitat, abundantment coberta de vegetació i de la que se’n conserven alguns trams. S’inicia al costat de l’actual depuradora de Folgueroles i marxa en direcció nord en paral·lel al torrent de Folgueroles, per la banda de llevant del camí de Sant Jordi. El camí passava per darrere el Gelabert, per sota els masos Puigseslloses i Puigsec Vell, es dirigia cap a la Teuleria del Reguer, el mas Palou, el Prat i arribava fins a can Pallàs, la masia més allunyada del veral de baix. Inicialment enllaçava els masos de la banda de ponent del terme amb el barri de la Ricardera i, d’aquí, al nucli antic de Folgueroles.

  Altres noms relacionats amb l’element: camí dels Difunts.

  Antigament era força habitual morir a casa. El dia de l’enterrament, el capellà i els escolans anaven a buscar el difunt a casa seva i l’acompanyaven fins a l’església i, després al cementiri. Inicialment, aquest trajecte es feia caminant, en una comitiva formada pels parents, amics i veïns. El difunt era transportat damunt del banc dels morts pels portadors, que eren els veïns més propers a la casa del difunt, i el duien a pes. Quan el difunt procedia d’una casa de pagès, el trajecte era força més llarg i feixuc, de tal manera que els portadors s’anaven rellevant durant el trajecte. Eren entre quatre i sis veïns. El banc dels morts, que es guardava al cementiri, fou utilitzat fins l’any 1955, quan fou substituït pel “carro dels morts”, una carrossa funerària construïda per un fuster del poble que fou inaugurada el dia de la Candelera del mateix any.

  Font: informació oral del sr. Xavier Roviró [Consulta: 13-12-2021].

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 275-279.