Camí dels Morts
Folgueroles

Banda de ponent del terme municipal de Folgueroles
    A la banda nord-oest del nucli urbà, tocant a la depuradora de Folgueroles

Traçat desdibuixat i cobert de vegetació
    Adriana Geladó Prat

Antic camí utilitzat per transportar els difunts de les masies del veral de baix del terme fins a l’església parroquial de Santa Maria i, posteriorment, al cementiri municipal. Es tracta d’una via força desdibuixada en l’actualitat, abundantment coberta de vegetació i de la que se’n conserven alguns trams. S’inicia al costat de l’actual depuradora de Folgueroles i marxa en direcció nord en paral·lel al torrent de Folgueroles, per la banda de llevant del camí de Sant Jordi. El camí passava per darrere el Gelabert, per sota els masos Puigseslloses i Puigsec Vell, es dirigia cap a la Teuleria del Reguer, el mas Palou, el Prat i arribava fins a can Pallàs, la masia més allunyada del veral de baix. Inicialment enllaçava els masos de la banda de ponent del terme amb el barri de la Ricardera i, d’aquí, al nucli antic de Folgueroles.

Altres noms relacionats amb l’element: camí dels Difunts.

Antigament era força habitual morir a casa. El dia de l’enterrament, el capellà i els escolans anaven a buscar el difunt a casa seva i l’acompanyaven fins a l’església i, després al cementiri. Inicialment, aquest trajecte es feia caminant, en una comitiva formada pels parents, amics i veïns. El difunt era transportat damunt del banc dels morts pels portadors, que eren els veïns més propers a la casa del difunt, i el duien a pes. Quan el difunt procedia d’una casa de pagès, el trajecte era força més llarg i feixuc, de tal manera que els portadors s’anaven rellevant durant el trajecte. Eren entre quatre i sis veïns. El banc dels morts, que es guardava al cementiri, fou utilitzat fins l’any 1955, quan fou substituït pel “carro dels morts”, una carrossa funerària construïda per un fuster del poble que fou inaugurada el dia de la Candelera del mateix any.

Font: informació oral del sr. Xavier Roviró [Consulta: 13-12-2021].