Creu de Didorta
Folgueroles

Camps de Didorta
    A la banda nord-oest del nucli urbà, pel camí de Sant Jordi, entre la Fàbrica Nova i el Gelabert

Té la part superior escapçada.
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Creu de pedra aïllada i situada al marge de llevant del camí que porta al torrent de Folgueroles, passant per davant de la depuradora del municipi. Està formada per un basament de pedra de planta rectangular, amb la part superior malmesa i coronada amb una creu llatina de ferro. La cara frontal, orientada a ponent, està gravada amb la següent inscripció: “AQUÍ MORÍ JOSEPH RIBA A 20 DE MAIG DE 1760”.

La creu va desaparèixer durant la guerra Civil espanyola (1936-1939). L’estructura de ferro actual fou reposada posteriorment. Segons la bibliografia consultada, en Josep Riba havia anat a mercat a Vic. Tornant cap a casa es va anar trobant malament, fins que va acabar morint en aquest indret. Pel que sembla, l’home havia dinat arròs en algun establiment de la ciutat. Aquest arròs no estava prou cuit i, quan va començar a fermentar i a augmentar de volum, li provocà la mort donada la gran quantitat que n’havia ingerit. Els seus familiars van erigir aquesta creu en commemoració a la seva persona.

MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 210-211, 309.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació B.13.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xevi (1997). “De la creu de Didorta a la font de l’Amat”. Festa Major de Folgueroles 1997. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 94-95, 120.