Camí de La Cisa
Vilassar de Dalt

II aC-IIdC
    no són visibles cap tipus de restes i probablement s'hagin destruït
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Si (1265 CC.AA)
    Jordi Montlló Bolart

El jaciment se situa al nord-est del terme municipal, a tocar del límit amb Premià de Dalt i a 100 metres del santuari de la Mare de Déu de La Cisa, en una zona de forta pendent.
    Es documenta a partir de les notícies de Marià Ribas (1952) que parla de vil·la romana amb sepultures d'incineració i sitges d'enterrament, al peu del camí de Sant Genís de Vilassar (Vilassar de Dalt) a Sant Pere de Premià (Premià de Dalt).
    Estrada (1969) agafant la informació anterior senyala l'existència d'una vil·la romano imperial amb el número 168.
    Marta Prevosti (1981) va poder consultar l'arxiu inèdit de Marià Ribas on en una nota del març de 1928 cita en aquest lloc la troballa de ceràmica comuna romana, àmfores, sigil·lades, dolia, opus testaceum, i tres fragments de llànties. Hi explica que a l'any 1936 hi va descobrir parets amb restes d'estuc i paviment. A quatre metres de distància, els fonaments d'una habitació (3,56 x 4,20 m) amb parets de mig metre de gruix, tallades per altres parets. També ens diu que hi va trobar 47 fragments de ceràmica d'ús comú, 7 d'olla feta a mà, 5 de sigil·lades amb relleus de fulles i línies puntejades, dos de llisos petits i dos de campaniana. Amb aquestes dades, per Prevosti es tracta d'una vil·la romana que data d'època republicana amb una pervivència fins el s. I aC.

L'orografia del terreny no és el més indicat ni el més característic per trobar-hi vil·les romanes. Aquest tipus de notícies tan antigues (1928) cal valorar-les en un context determinat on no es treballava amb eines de georeferenciació.També cal tenir present els canvis produïts en el territori en els darrers anys.

Noticies directes aportades per Marià Ribas.

COLL, Ramon (2004) Història arqueològica de Premià. Editorial Clavell, Premià de Mar
    ESTRADA, Josep (1969). Vías y poblamiento romanos en el Área Metropolitana de Barcelona. Barcelona. Comissió Provincial de Urbanismo (Publicación 27); 74.
    MONTLLÓ, Jordi (2008) Inventari del patrimoni arqueològic del Parc de la serralada litoral, Fitxa núm. 170.
    PREVOSTI, Marta (1981). Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Caixa d'Estalvis Laietana. Mataró, pàgs. 140-141.
    RIBAS, Marià (1952). El poblament d'Iluro. Barcelona. Institut d'Estudis Catalans. Memòries de la Secció Històrico - Arqueològica, XII, pàg. 92.