Cal Garbat
Vilassar de Dalt

IIaC-VdC
    una part es va destruir als anys 80 i una altra no es coneix si es conserva o no
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Si (1250 CC.AA)
    Jordi Montlló Bolart

Cal Garbat és una antiga fàbrica situada a la part alta de Vilassar de Dalt, a la llera esquerra de la riera de Targa, situada entre els carrers Llibertat, Mn. Cinto Verdaguer, Balears i el Torrent Daniel.
    Durant la construcció d'un dipòsit de gasoil, a 3 metres de profunditat, es van descobrir tres tombes fetes de tègules. Només se'n va poder recuperar una que es pot veure en el Museu arxiu de Vilassar. Les altres es van destruir.

Els membres del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt informen a Marta Prevosti durant la realització de la seva recerca (1981) de l'existència de 3 tombes d'època romana en aquesta fàbrica. També n'informaren en el seu moment (1987) als autors de la carta arqueològica del Maresme.
    Però posteriors intervencions arqueològiques que s'han realitzat amb motiu d'un projecte de canvi d'usos de la fàbrica; anys 1999 i 2007, no han permès descobrir cap altre enterrament; tot i que només en 2 cales s'ha arribat al terreny natural. Per tant es manté la possibilitat de la troballa de noves sepultures, en futures investigacions.

PREVOSTI, Marta (1981). Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Caixa d'Estalvis Laietana. Mataró, pàgs. 143.
    VILLA, X. (1971). Itinerari I: la Plaça; dins Vilassar. Ajuntament de Vilassar de Dalt. Pàgs. 11 i 12.