Cal Xicola
Sant Mateu de Bages

Ctra. C-1410, al km. 16,2 camí direcció sud i després est cap a Coaner. Aquí seguir est uns 1500 m

Gòtic
    En ruïna, sense coberta i murs parcialment esfondrats
    Catàleg de masies (núm. 157)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, en estat de ruïna, que està emplaçada en un coster, prop de la riera de Coaner. Se'n conserven bàsicament els murs de llevant i de ponent, mentre que els dels costats nord i sud es troben pràcticament derruïts. La casa era de planta gairebé quadrada, i disposava de planta baixa més un pis. La façana principal és la de llevant, que conserva un portal adovellat i una finestra amb llinda i brancals de pedra. En la resta de murs no s'hi observen obertures. Els murs, a pedra vista, estan fets amb un aparell de pedres debastades i disposades més o menys en filades. A l'interior de l'habitatge es pot veure un festejador, associat al finestral de la façana, així com restes de l'escala que donava accés a la planta superior. Al costat nord-est la casa tenia adossat un cobert.

Aquest mas ja exisita al segle XVII. En aquesta època a causa d'una dinàmica d'endeutament fou absorvit pe les Feixes de Coaner (COMAS). Així mateix, en un document de l'arxiu del Semís, probablement entorn de 1716 i fet amb motiu del cadastre, també consta aquesta casa. Al segle XVIII es deia can Xicola però anteriorment s'havia anomenat Vinya Vella. Segons documents de l'arxiu parroquial de Coaner, l'any 1786 hi vivia Josep Gubianes i la seva família.

COMAS ARS, Bernat (2010, 2011). "Retalls de Coaner (PART 2)", web Amics de Coaner (http://www.amicsdecoaner.org)
    VILADÉS LLORENS, Ramon (2012). D'un temps d'un país. El Semís de Coaner. La Patumaire Edicions, Berga (edició particular), p. 59, 73, 86.