Cal Xarina
Santa Maria d'Oló

Carrer Josep Sauleda, 10. Nucli urbà d'Oló

Jordi Piñero Subirana

Casa emplaçada al nucli urbà d'Oló que destaca per una elegant façana d'estil noucentista. Fa conjunt amb una casa d'estil similar al seu costat (ca la Maria), i és probablement l'obra més reeixidament noucentista d'Oló, seguida tal vegada del Centre Recreatiu i de cal Met. És una edificació entre mitgeres, de planta més o menys quadrada. Disposa de planta baixa més un pis i planta sota-coberta. La façana principal és emblanquinada, de manera hi destaquen les formes decoratives ressaltades principalment amb maó vermell. És una composició simètrica i equilibrada que a la planta baixa consta de dos portals laterals (rematats amb arcs escarsers) i dos portals centrals que donen accés als pisos. Un balcó amb una refinada barana de ferro forjat presideix el primer pis, que té diverses obertures rematades amb formes que combinen el maó vermell i la pedra calcària grisa, amb un ull de bou a cada costat. La tercera planta queda oberta a la part central amb unes finestres allargassades i hi sobresurt el voladís de la teulada, sostingut per cabirons de fusta. Aquesta part de les golfes és obra d'una reforma del 2008.

Altres denominacions: cal Riera
    Informació facilitada per Francesc Xavier Riera

Cal Xarina és situada a l'antic carrer del Molí, format als segles XVIII i XIX. Originàriament eren dues cases, que a principis del segle XX van patir un incendi. Una meitat se la van quedar a cal Bernat i l'altra meitat Isidre Crespiera, àlies el Xerina. La casa actual fou construïda el 1927, i un any després es construí ca la Maria, al seu costat, ambdues amb façanes noucentistes. El constructor era d'Avinyó, possiblement de cognom Morral. El 1929 Francesc Riera, que era fill del Molí d'en Pons (situat molt a prop) va entrar a la casa en règim de lloguer per obrir-hi una botiga d'ultramarins. Una mica més tard, pels volts de 1932, va obrir també una fonda. En un llistat de cases de 1930 ja hi consta el nom popular de cal Xarina. Més endavant, als baixos hi havia també un estanc (a la dreta), a més de la botiga (a l'esquerra). Francesc Riera va comprar la casa el 1962. La fonda va tancar pels volts de 1970, i la botiga el 15 de novembre de 2009, quan es van jubilar la Roser Vila i en Joan Riera. El 2008 s'havien fet unes reformes a la casa que van consistir en un canvi a la teulada per una coberta de fusta i s'hi van obrir les dues finestres allargades de les golfes.

COMELLAS SALA, Tània (2017). L'arquitectura modernista i noucentista de Santa Maria d'Oló. Treball de recerca. INS Miquel Bosch i Jover, p. 21.