Ca la Maria
Santa Maria d'Oló

Carrer Josep Sauleda, 8. Nucli urbà d'Oló

Jordi Piñero Subirana

Casa emplaçada al nucli urbà d'Oló que destaca per una façana d'estil noucentista. Fa conjunt amb la casa del costat, d'un estil similar (cal Xarina), en un dels racons més reeixidament noucentistes d'Oló. És una edificació entre mitgeres, de planta rectangular. Disposa de planta baixa més dos pisos. El principal element d'interès és la façana principal, que s'estructura en dues meitats simètriques que estan emmarcades per faixes de maó vermell. Les formes arquitectòniques estan ressaltades també amb maó sobre el fons blanc. Al primer pis cada costat té un balcó d'obertura rectangular. El pis superior consta de quatre finestres amb arc de punt rodó, i és coronat per sengles frontons en forma de crestes semicirculars entre els pilars de maó. La planta baixa ha estat més o menys modificada amb l'entrada moderna a un supermercat.

Ca la Maria és situada a l'antic carrer del Molí, format als segles XVIII i XIX. El 1927, després d'un incendi, es va construir la casa del costat, cal Xarina, i un any més tard, el 1928, es construí ca la Maria. Ambdues amb façanes noucentistes. A ca la Maria hi havia una carnisseria i botiga de queviures. Antigament era de cal Jep Quirot.

COMELLAS SALA, Tània (2017). L'arquitectura modernista i noucentista de Santa Maria d'Oló. Treball de recerca. INS Miquel Bosch i Jover, p. 22.