Cal Vinyes Vell
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Carretera BV-3003 i continuar per subsegüent pista. Uns 500 m després de Castelltallat camí sud

XVII-XX
    Catàleg de masies (núm. 102)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions considerables, situada en un contrafort meridional de la serra de Castelltallat. La casa es troba emplaçada en un promontori molt proper a un altre on hi ha el mas de les Selves, amb bones vistes i amb contacte visual amb un altre turó on hi havia el castell de Castelltallat. El cos residencial de la masia adopta una planta rectangular força uniforme que té adossat a ponent un seguit de coberts. Disposa de planta baixa més un pis i planta sotacoberta. La façana principal, encarada vers migdia, sembla força antiga i presenta un parament de bona qualitat fet amb petits carreus. El portal és producte d'una refecció amb dovelles que formen un arc escarser. A la part superior té diverses obertures en forma de balcó. Sobre una d'elles hi ha encastats dos blocs de pedra amb arcs apuntats que semblen aprofitats d'alguna construcció romànica. Per aquesta banda la casa té un pati davanter tancat per un barri. Originàriament la construcció era més estreta i, en un moment donat, s'amplià cap a llevant amb un cos que té una galeria superior i tres balcons a la façana exterior. Per la banda nord, la casa té un cos adossat corresponent a antigues tines i, per la part de ponent, hi ha un llarg cobert. La casa és envoltada actualment per una zona enjardinada. Uns metres al sud té una construcció aïllada corresponent a una pallissa.

Inscripció al portal del barri, a llevant: 1871.
    Informació oral facilitada per Miquel Ferrer Serra, de cal Sec

Igual que altres masos de la zona, cal Vinyes Vell té la particularitat d'estar situat gairebé a tocar d'un altre mas, en aquest cas Selves. És probable que tots dos siguin d'origen medieval, tot i que cal Vinyes sembla una construcció més modesta i de menor entitat que Selves. No coneixem notícies antigues de cal Vinyes. El mas devia prosperar al llarg dels segles XVIII i XIX. En aquest últim segle es construí el barri i, probablement també en aquest moment, es fundà una casa situada uns 1500 metres al sud i coneguda com cal Vinyes Nou. Durant la primera meitat del segle XX a cal Vinyes Vell hi vivia un masover, procedent de cal Camps (Aguilar de Segarra). Entorn de la dècada de 1960 la casa estava força ensorrada. Llavors la va comprar Montserrat Redondo i Santi Roig (metge) i la van rehabilitar.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 16, 38, 46, 81, 105, 106, 142.