Cal Jaume Manuel
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista direcció Castelltallat. A 1200 camí E i després N 600 m

En ruïna, li falta la coberta.
    Catàleg de masies (núm. 119)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès, actualment en ruïnes, de dimensions mitjanes, emplaçada gairebé a tocar del torrent de la Vall. És una edificació de planta quadrada (amb un petit cobert adossat a llevant) i consta de planta baixa més un pis i golfes. Els murs, de maçoneria, es conserven fins a la part superior però s'ha perdut la coberta. La façana principal, encarada a migdia, presenta un portal i un finestral emmarcats amb pedra picada. També hi ha encastat un element petri semblant a una boca de forn, probablement reaprofitat. A la façana oest hi trobem tres petites finestres, també emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Interiorment, la casa estava dividida en dos àmbits. Al costat de ponent conserva un cobert aïllat que, en el mur que dóna al torrent, té una interessant obertura en forma d'arc.

Inscripció en una llinda de la finestra de la façana principal: 1802

Per la seva tipologia constructiva, aquesta casa podria ser obra del final del segle XVIII o principis del XIX (tal com indica la inscripció en una de les llindes, del 1802).

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 30, 79, 83, 90.