Cal Vinyes Nou
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista direcció Castelltallat. A 1700 m camí S-E uns 500 m

En ruïna, sense coberta. En procés greu de degradació
    Catàleg de masies (núm. 121)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, en ruïna, que està emplaçada al final d'un contrafort sud (anomenat Solana de Casulls) de la serra de Castelltallat. Es troba molt a prop de dues cases més: cal Salvador i cal Jaume Manuel. Se'n conserven les estructures dempeus al costat de llevant, mentre que al costat de ponent la casa es troba molt més derruïda. La construcció és de planta quadrada (amb planta baixa més un pis) i té un cobert més baix adossat a llevant. La façana principal, encarada vers migdia, es troba parcialment esfondrada però conserva a l'esquerra els brancals inferiors del que devia ser el portal. Originàriament la casa era més estreta, i posteriorment es va eixamplar cap a llevant. L'interior d'aquesta part ampliada és coberta a la planta baixa amb voltes de pedra i conserva una tina i una gran pila d'oli. El parament dels murs és de maçoneria. A la façana davantera és de major qualitat, amb alguns carreus escairats. Uns metres al sud es conserva la pallissa de la casa.

Cal Vinyes és un antic mas situat al nucli de Castelltallat, probablement d'origen medieval. Cal Vinyes Nou devia ser una casa sorgida originàriament de l'anterior. En un llistat de cases de Castelltallat de l'any 1819 cal Vinyes Nou ja hi apareix.