Cal Salvador
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista direcció Castelltallat. A 1700 m camí S-E uns 500 m

En ruïnes, sense coberta
    Catàleg de masies (núm. 120)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, en ruïna, que està emplaçada al final d'un contrafort sud (anomenat Solana de Casulls) de la serra de Castelltallat. Es troba molt a prop de dues cases més: cal Vinyes Nou i cal Jaume Manuel. Se'n conserven dempeus els murs perimetrals i també algun d'interior. La construcció és de planta rectangular i està formada per doc cossos adossats. El de ponent sembla una ampliació o uns coberts. Té planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada vers migdia, es distribueix en base a dos eixos d'obertures. A la dreta hi trobem el portal, rematat amb arc escarser. Les quatre finestres d'aquesta façana són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. En la resta de façanes, força més derruïdes, pràcticament no s'hi observen finestres. A l'angle sud-est es conserven les restes del que sembla un forn de pa. Els murs són de maçoneria. Uns metres a llevant es conserva un antic cobert de la casa.

Per la seva tipologia constructiva podria tractar-se d'una casa aixecada al segle XVIII o principis del XIX. En un llistat de cases de Castelltallat de l'any 1819 en aquest sector, al costat de Cal Vinyes Nou i cal Jaume Manuel, hi consten dues cases més: Bernaderies i Rialp. Sembla, doncs, que aquest any la casa ja existia i devia tenir un d'aquests dos noms.