Cal Vilardell
Prats de Lluçanès

Carrer de Sant Pere, 24. Nucli urbà. Prats de Lluçanès.

1800 (segons informació del cadastre) - 1805 (inscripció llinda del balcó del primer pis)
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Marta Bertran Armadans - OPC Diputació de Barcelona

Cal Vilardell està situat al carrer Sant Pere, just a costat de Cal Baumer. Es tracta d’un edifici entre mitgeres, força més ample que els edificis que té al costat, això s’explica perquè sembla ser el resultat de la unió de dos habitatges contigus. En el moment en què es devia fer aquesta unió dels dos immobles és probable que s'obrís, a la planta baixa, la porta de grans dimensions del costat esquerre de la façana.

L'edifici s'estructura en planta baixa, planta primera, planta segona i golfes. L’aparell del mur de la façana és de pedra mida mitjana i s’hi han disposat carreus treballats emmarcant les diferents obertures. A la planta baixa hi ha l’accés principal a l’edifici i una petita finestra enreixada; a la banda esquerra hi trobem la porta de grans dimensions que sembla respondre a una modificació. A les plantes primera i segona, es repeteix una composició semblant: al costat dret hi ha una finestra amb balcó i una finestra quadrada més petita; a la banda esquerra, s'hi obre una finestra amb balcó.

A les golfes, el pla de la façana s'enretira i configura dues balconades amb barana de fusta. A la part superior hi veiem un ràfec que és sustentat amb uns elements de forja amb volutes als extrems.

Cal destacar la llinda del balcó dret del primer pis, on és visible la data 1805 inscrita amb una creu decorativa damunt l'anagrama del cor de Jesús, intercalada.

Actualment Cal Vilardell acull un celler.

Cal Baumer, Cal Músic i Cal Vilardell són tres cases contigües que s'integren dins d'un mateix projecte que inclou un celler (ubicat a Cal Vilardell), un hostal (a Cal Músic) i un espai gastronòmic (Cal Baumer: primer com a restaurant i ara com a establiment de menjar per endur).