Cal Navarro
Prats de Lluçanès

Carrer Josep Cirera, 17. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Any
    Al cadastre hi consta la data 1720 com a any de construcció i 1860 com a data de reforma. 1860 és la data que també s'indica al plafó de la façana.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Ref. cad.: 9612801DG1591S0001KF
    Marta Bertran Armadans - OPC Diputació de Barcelona

Cal Navarro és un edifici de caire industrial cantoner, ubicat a prop de les Tres Fonts, al peu del torrent Merdinyol.

Es tracta d’un gran immoble estructurat per planta baixa i dos pisos. L’aparell emprat a les façanes és de de petites i mitjanes dimensions mentre que a les cantonades i al sòcol s’hi utilitzen carreus de majors dimensions.

L'accés a l'edifici es fa per la façana nord on a la planta baixa hi ha una finestra rectangular amb reixa i dos accessos senzills i un de doble. A la planta baixa de la façana oest s'hi obren quatre finestres rectangulars. Totes aquestes obertures estan emmarcades per pedra bisellada. Les dues plantes superiors presenten composicions simètriques, tant a la façana nord com a l’oest, amb quatre obertures per planta en forma de finestres balconeres. Les finestres de la planta baixa i del primer pis presenten, a la part superior, una franja decorativa realitzada amb maó vist. A la cornisa s’hi obren quatre espiralls per façana, ubicats sobre una franja arrebossada de color gris.

A la façana nord hi trobem un plafó amb la inscripció: “Reedificada en el año 1860 por D. Bartolomé Comas natural de esta villa y habitante en Barcelona”.

Segons recull en Lluís Vila (Vila, 2020), aquesta casa va ser adquirida per en Josep Navarro Grau (Lleida 1879 – Barcelona 1938) a principi del segle XX. En Josep Navarro va ser alcalde de Prats i també va exercir de farmacèutic en aquest mateix edifici.

La casa va seguir sent propietat de la família (que hi estiuejava), fins els anys 60, moment en el qual s’hi va instal·lar la fàbrica d’embotits Ausa. Durant aquesta època l’edifici va ser restaurat.

Anys més tard, la fàbrica d'embotits es va instal·lar als afores del municipi.

VILA, LL. Prats de Lluçanès, Una llambregada, Prats de Lluçanès: Cal Siller, 2020, p. 91.