Cal Fuster
Prats de Lluçanès

1784 (segons les dades del cadastre)
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica / Element (forja del balcó)
    Residencial - productiu
    Marta Bertran Armadans - OPC Diputació de Barcelona

Cal Fuster s'ubica a la Plaça Nova de Prats de Lluçanès, disposat en pendent. Està situat entre mitgeres, lleugerament més avançat que l'edifici de la seva dreta (immoble que fa cantonada entre el carrer de l'Orient i el carrer Major). La coberta de Can Fuster és de teula àrab amb el carener paral·lel a la façana.

Cal Fuster és una construcció de planta baixa, dues plantes pis i golfes. L’aparell del mur de la façana és de pedra treballada de dimensions petites i mitjanes. A la part baixa de la façana i al voltant de les diferents obertures s'hi observen carreus de mida més gran.

El mur de la façana s'articula a la planta baixa amb tres obertures (on hi ha la porta d'accés a la part residencial de l'edifici i un local comercial que ha implicat la reforma d'aquesta part baixa de l'edifici). Al primer pis hi veiem una balconada on s'hi obren dues finestres rectangulars. A l'arc del balcó hi destaca la figura d'un drac de forja representat dempeus, amb la boca oberta mostrant la llengua i les ales esteses (vegeu la fitxa 08171-160 dedicada als arcs de balcó del nucli de Prats).

Al segon pis hi ha dues finestres rectangulars amb dos petits balcons. Les golfes sembla que han estat objecte d'una intervenció moderna. A aquest darrer pis, el pla de la façana s'enretira uns metres i configura una balconada coberta, on s'hi obren dues finestres rectangulars.

L'arc de balcó de Cal Fuster és un dels exemples que s'han conservat d'aquest element al nucli de Prats. Aquest sistema permetia subjectar els balcons llargs o que feien cantonada reforçant-los amb un arc de ferro forjat que unia la barana del balcó i la façana (vegeu la Fitxa: 08171-160). Alguns d'ells estaven decorats, com és el cas que ens ocupa i que representa la figura d'un drac.