Arcs de balcó del nucli urbà de Prats de Lluçanès
Prats de Lluçanès

Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Es conserven tres arcs de balcons decorats, i molts d'altres sense cap tipus de decoració.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Element
    Jordi Compte i Marta Homs

Alguns dels balcons que es troben al llarg dels carrers del nucli urbà de Prats de Lluçanès estan subjectats amb arcs de balcó. Es tracta d'un sistema que permetia subjectar els balcons llargs o que feien cantonada reforçant-los amb un arc de ferro que unia la barana del balcó i la façana. En el cas de Prats de Lluçanès es conserven diversos arcs de balcó, alguns d'ells decorats. El primer dels arcs de balcó decorats es troba a cal Patafi, a la plaça Nova número 20, on s'observa un arc de balcó de ferro forjat amb la figura d'un drac dempeus, amb les ales esteses i amb la boca oberta, d'on surt una llarga i sinuosa llengua. El drac està assentat sobre unes decoracions lobulars i florals que decoren l'arc de balcó, d'arc rebaixat. El segon dels arcs del balcó decorats es troba al carrer Major, número 56, on s'observa un arc de balcó de ferro forjat amb la figura d'una àliga amb una serp a la boca. L'àliga porta una corona al cap i té les ales esteses. L'au es troba al capdamunt d'una estructura de decoracions lobulades que reposa sobre l'arc de balcó, que en aquest cas és d'angle de 90º. El tercer i últim arc de balcó decorat es troba a cal Puig, en el número 53 del carrer Major. En aquest cas es tracta de dos arcs de balcó de ferro forjat amb les figures de dos petits dracs amb les ales esteses i amb el morro cap endavant. Les dues figures queden unides als extrems dels seus arcs de balcó, que no tenen cap decoració i estan fets en angle de 90º.

Ja en el segle XVII va aparèixer tímidament l'ús del balcó en les edificacions, però no va ser fins el segle XVIII quan es va utilitzar massivament. La construcció de balcons llargs o que feien cantonada va provocar que s'haguessin de reforçar i d'aquesta manera es van començar a emprar els arcs de balcó, que s'utilitzaven com a tirant de les baranes de grans dimensions. Al ser un element de ferro, aviat es van començar a decorar amb tot tipus de figures i representacions, essent un dels animals més representats el drac, pràcticament un emblema de la forja.