Cal Vallès
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 17. Nucli urbà

XV-XX
    Núria Cabañas

Cal Vallès es un edifici situat a la banda nord del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici fa cantonada amb el carrer del Raval tot i que la façana principal es troba ubicada al carrer Major. La façana posterior dona a l'esplanada on antigament s'hi ubicava l'església parroquial de Sant Bartomeu.
    La casa, de planta rectangular ocupa una superfície de 267 m2. La coberta és a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal i revestida amb teula àrab. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis. El frontis, orientat a migjorn, té la porta d'accés adovellada d'arc de mig punt i una segona porta amb llinda plana de fusta. A nivell de la planta baixa s'hi obren cinc finestres, totes elles amb llinda de fusta. A l'alçada del primer pis s'hi obren cinc finestres respectivament totes elles amb llinda de fusta i amb escopidors de pedra. A nivell del segon pis també s'hi obren cinc finestres, més grans, i reforçades amb maons, fet que indica que són posteriors a les ubicades al primer pis. La façana de que dona al carrer del Raval només s'hi obre una finestra de petites dimensions amb llinda de fusta al nivell del primer pis. En el cas de la façana posteriors s'hi obren sis finestres, una d'elles de reduïdes dimensions, a nivell de la primera planta i dues de més grans a l'alçada del segon pis. D'aquesta façana en destaquen tres contraforts realitzats amb maons.
    L'any 1909 va ser restaurada i possiblement es quan es va afegir el segon pis.
    Totes les façanes es troben revestides amb morter gris sense pintar.

La fitxa s'ha omplert amb dades estretes de la fitxa 08.04.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

L'edifici de Cal Vallès es troba situada a l'antic camí ral que comunicava Barcelona amb Aragó. La casa era propietat de la família Jaume, que per la mort d'Antoni Jaume, quedà pubilla de la casa la seva filla Marinna Jaume, la qual l'any 1660 es va casà amb Gabriel Vallès, donant origen a la casa que actualment s'anomena Cal Vallès. Segons assenyala també Mn. Avinyó la casa de Cal Vallès es va anar ampliant ja que apunta que "a causa de les modernes construccions de Can Vallés" es va reduir l'espai de la plaça situada davant l'església.
    La família Vallès fou una de les famílies més importants del municipi de Vallbona. Un exemple és Joan Vallès que la dècade de 1710 formava part del Consell local i el 1722 i 1744 era batlle de Vallbona. Al llarg del segle XIX la preeminència de la família Vallès era una de les grans propietàries juntament amb la família de Cal Sabaté i de Cal Pons. A inicis del segle XX continuava tenen una posició privilegiada en la propietat de la terra, principalment en el cultiu de la vinya.

AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.
    AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    GUITIÉRREZ I POCH, MIQUEL. (2006): Entre el cep i el coó: treball, terra i fàbrica a Vallbona d'Anoia (1800-1936) a Micellanea Aqualatensia-12. Ajuntament d'Igualada i Centre d'estudis Comarcals d'Igualada. Igualada.
    SAUMELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.