Ca l'Adelaida
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 13-15. Nucli urbà

Núria Cabañas

Ca l'Adelaida és un habitatge entre mitgeres situat al nord del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia edificat l'any 1720 segons la data gravada ala dovella central de la porta d'accés. Es un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal i recoberta amb teula àrab. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis. El frontis, orientat a migjorn, té la porta d'accés adovellada d'arc de mig punt amb la data gravada de 1720 a la dovella central. Al costat esquerra s'hi obra una altra porta de llinda recta que correspon a l'actual porta d'accés a l'edifici. A l'alçada del primer pis s'hi obra una finestra i a l'alçada del segon pis s'hi obren dues finestres més.
    La façana principal està arrebossada i sense pintar.

Aquest edifici era propietat de Cal Pons. L'any 1864 constava la residència de Joan Bayona, la seva dona Francesca i la seva filla Josefa. Segons el padró de 1880 era propietat de Pere Ferrer Pons. Segons el Registre Fiscal de 1918 era propietat de Pere Ferrer Ferrer. Durant la segona meitat de la dècada de 1920 encara constava com a propietari Josep Ferrer Alemany, fill de l'anterior. Segons el padró de 1924, els residents al carrer Major 13-15 eren Antoni Freixas Ferrer, la seva dona Remei Solé Serra i els quatre fills. Entre els seus fills hi havia Adelaida Freixas Solé. I possiblement d'aquí ve el nom amb que actualment es coneguda. A la dècada de 1960 fou adquirida per Josep Vilaseca Vives.

AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.