Cal Fló
Vallbona d'Anoia

    Anoia
    Carrer Major, 22-24. Nucli urbà
    289

    Coordenades:

    41.51863
    1.70589
    392020
    4597141
    Número de fitxa
    08292 - 8
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII
    Any
    1671
    Estat de conservació
    Dolent
    No es pot accedir a l'interior i la façana està apuntalada.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 6078
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    2173001CF9927S0007KZ
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Cal Fló es troba situat a la banda sud del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici fa cantonada amb el carrer Sant Bartomeu tot i que la façana principal es troba ubicada al carrer Major. L'habitatge és de planta quadrangular amb la coberta plana. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis. El frontis, orientat a tramuntana, hi ha dos portals i dues finestres. A l'alçada del primer pis hi ha quatre grans obertures tot i que antigament, n'hi havia una cinquena que actualment està tapiat. Aquestes donen pas a una gran balconada i a un balcó individual, ambdós amb baranes de ferro colat. Totes les obertures conserven el guardapols. A la segona planta s'hi obren quatre finestres situades sobre els eixos dels balcons.
    La façana és de pedra i maons i majoritàriament està arrebossada amb morter sense pintar. De la façana cal destacar una dovella fora de context on hi ha esculpit un porró o setrill amb la data 1671. Aquesta iconografia s'ha de relacionar amb el treball del vidre, per tant, aquesta pedra recorda que en aquest lloc hi havia hagut un antic forn de vidre. La façana està coronada amb una cornisa sostinguda per mènsules i un gran acroteri que fa de barana de la coberta plana.

    La fitxa s'ha omplert amb dades estretes de la fitxa 08.05.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

    Segons la dovella de la façana principal Cal Fló dataria de 1671 tot i que s'hi dugueren a terme reformes significatives durant el segle XIX i inicis del segle XX. Segons el Mn Joan Avinyó la família Fló estava establerta aVallbona d'Anoia ja a la segona meitat del segle XVII.Pau Flo es va fer càrrec de forma provisional del forn de vidre de la família Gralla a inicis de la dècada de 1670.
    La importància social de la família Fló i Escudé a la Vallbona d'inicis del segle XX ve avalada per la tomba del cementiri de Vallbona, molt propera a la capella. Possiblement d'aquella època és la darrera reforma integral de Cal Fló.
    Cal Fló fou apropiada pel Comitè Antifeixista de Vallbona durant els primers temps del període revolucionari dels inicis de la guerra civil.
    La família Fló va vendre Cal Fló al tombant de les dècades de 1960 i 1970 a Rosa López Rodríguez. En l'actualitat és propietat compartida de diferents dels seus descendents.

    AAVV. (2014): Pla especial urbanístic de protecció i catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i ambiental de Vallbona d'Anoia. SPAL. Diputació de Barcelona.
    AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.
    AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    GUITIÉRREZ I POCH, MIQUEL. (2006): Entre el cep i el coó: treball, terra i fàbrica a Vallbona d'Anoia (1800-1936) a Micellanea Aqualatensia-12. Ajuntament d'Igualada i Centre d'estudis Comarcals d'Igualada. Igualada.