Cal Rius
Vallbona d'Anoia

Carrer Major, 25. Nucli urbà

XVII-XX
    Núria Cabañas

Cal Rius es troba situat a la banda nord del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici fa cantonada amb el carrer del Raval tot i que la façana principal es troba ubicada al carrer Major. L'habitatge és de planta irregular i consta de diverses alçades. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis, orientat a migjorn, hi ha un portal adovellat, reformat l'any 2000, amb una finestra emmarcada amb pedra de turo. A l'alçada del primer pis s'hi obre una petita finestra i a nivell de golfes una finestra que ocupa tota l'allargada de façana.
    La façana es troba arrebossada i sense pintar.
    A la planta baixa es conserva l'espai de l'antic celler tot i que actualment té usos domèstics.

Antigament tenia una casa adossada per la banda oest però aquesta va ser ensorrada per eixamplar el carrer del Raval.
    La fitxa s'ha omplert amb dades estretes íntegrament de la fitxa 08.06.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

La família Rius juntament amb les famílies Gralla, Badorc i Tarafa es dedicaven a la fabricació del vidre des de finals del segle XVII.
    La primera certesa és que el padró de 1880 atorga la propietat d'aquesta casa a Pere Torres Vilarrubí, pagès de professió, i casat amb Maria Tomàs Palet. Aquell any residien a Cal Rius el matrimoni Torres Tomàs i els seus 9 fills. El Registre Fiscal de 1906 situaria com a propietari de Cal Rius a Pere Torres. El Butlletí parroquial d'1 d'octubre de 1911 deixava clara aquesta adscripció al parlar dels "germans Modest y Emili Torras Tomás, de Cal Rius". Pere Torres Vilarrubí, "l'avi Rius", va morir el novembre de 1913. En Registre Fiscal de 1918 consta a nom de Jaume Torres Tomàs. El 1924 hi vivia el propi Jaume amb les seves dues filles (Dolors i Maria). La documentació de la contribució urbana confirma aquesta propietat. A inicis de la dècada de 1970 encara continuava com a propietat de Dolors Torres Vivé.