Cal Trabaian
Campins

Des del camí Vell de Sant Celoni, seguint pel camí de Can Plana i per un camí en mal estat

Es troba en estat ruïnós.
    BPU. Catàleg de Béns a Protegir. POUM de Campins (DOGC 25/09/2015).
    Marta Lloret Blackburn

Masia en estat ruïnós de la qual se'n reconeix la planta quadrangular i un cos annex adossat. Manté la major part de l'estructura exterior, pel que encara és visible que constava de planta baixa i pis i tenia la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. Tot i el mal estat que presenta, encara conserva part de la distribució interior, coberta de vegetació. L'aparell dels murs és de pedra irregular lligada amb argamassa.

Segons creença popular, aquesta casa era la casa del delme, on s'hi recollien els tributs que recaptava l'església. Tanmateix, aquesta hipòtesi no ha estat contrastada i no hi ha indicis documentals que ho confirmin. En tot cas, la primera referència documental del nom Trebeyant data de l'any 1758, on consta també com a casa Puig de Coma Martina. Els Puig la van vendre als Plana a finals d'aquest segle. A mitjans del segle XIX consta que hi vivia el masover Francisco Novelles. Al llarg dels anys hi van passar diversos masovers, els darrers la van deixar pels volts de 1930. L'any 1933 ja es trobava deshabitada, i el 1969 ja era en ruïnes.

LÓPEZ, J. (2000). Campins: indrets, masos i records. Campins: Servei de Guies del Montseny.