Cal Torretà
Sant Pere Sallavinera

La Querosa. Sud de Sant Pere Sallavinera

Núria Cabañas

Cal Torretà és una mas format a partir de diferents cossos edificada a l'últim quart del segle XIX i consolidada ja al segle XX. El mas inicial, correspon al volum situat a la part central, és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues vessant amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i dos pisos. L'interior està totalment reformat. Només es conserva l'espai de l'antic celler amb la coberta en volta de canó de pedra i excavat directament a l'argila geològica juntament amb un cup de petites dimensions construït a mitjans del segle XX. El frontis hi ah el portal de llinda de pedra amb l'any 1877 inscrit i una finestra al costat dret. A nivell del primer i segon pis s'obren dues finestres respectivament emmarcades amb pedra i col·locades seguint el mateix eix. Pel cantó de llevant hi ha els antics coberts i el femer, amb una gran porta d'arc de mig punt de maons; actualment espais d'emmagatzematge. Adossat a la façana de ponent del cos principal s'hi adossa una nova vivenda edificada a la dècada de 1960 de dues plantes amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal.