Cal Pagès
Sant Pere Sallavinera

La Querosa. Al sud de Sant Pere Sallavinera

Núria Cabañas

Cal Pagès és una masia situada al nucli de la Querosa de finals del segle XIX i amb ampliacions a inicis del segle XX. La casa consta d'un cos principal de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent. Consta de planta baixa i dos pisos. Al frontis s'hi obre un portal rectangular amb una petita finestra a la banda dreta. A l'interior de la planta baixa es conserva l'antic portal de la casa amb l'any 1879 gravat a la llinda de pedra. A nivell del primer pis hi ha un balco amb voladís amb les cantonades arrodonides i amb barana de ferro i dues finestres i, a l'alçada del segon pis s'obren tres finestres, la central més petita que les laterals.

A la banda de tramuntana s'hi annexiona un cos amb la coberta a una vessant de teula àrab que antigament havia estat l'estable. Aquest cos, s'hi adossen dos cossos més d'emmagatzematge amb diferents obertures. A la banda de migjorn hi ha un cos construït l'any 1923 actualment utilitzat com a magatzem, amb dues finestres i una gran porta metàl·lica.
    Els paraments dels murs estan arrebossats amb ciment de coloració beig amb un sòcol de pedra de 50 cm d'alçada.

La finca fou adquirida pels actuals propietaris a finals del segle XX