Cal Manel
Sant Pere Sallavinera

Vinya del Maneló - La Querosa. Sud de Sant Pere Sallavinera
    Des de Cal Mingo agafar el camí central i el primer a la dreta

Núria Cabañas

Cal Manel és una masia aïllada de mitjans del segle XIX i consolidada a finals del mateix segle amb l'annexa d'un segon volum. El cos principal es una casa de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana, de planta baixa, primer pis i golfes. Al frontis hi ha un portal d'arc de mig punt amb un balcó central amb voladís de pedra i barana de ferro forjat al primer pis i a nivell de golfes s'hi obren dues finestres petites. Aquest cos, per la banda de migjorn, s'hi adossa un annex que cobreix l'antic portal de llinda de pedra on hi consta inscrit l'any 1858. Per la façana de tramuntana s'hi annexionar un volum, també utilitzat com a vivenda, l'any 1894 segons consta a la dovella central del portal d'accés. Aquest annexa, de planta rectangular i amb la coberta a una vessants, consta de planta baixa, primer pis i segon pis. A la planta baixa s'hi obre el portal d'accés adovellat i una finestra per planta seguint el mateix eix que el portal.
    Davant la casa hi ha una zona enjardinada. Tot el recinte està tancat per un baluard amb les parets de pedra i amb una porta amb llinda de fusta i els brancals de maons. Antigament el portal del baluard era de pedra ja que es conserva la part inferior del antics brancals. El parament dels murs és arrebossat amb ciment gris però en alguns llocs es visible part de les pedres ben treballades que es col·locaven reforçant la zona de les cantonades.