Ca la Munda
Sant Pere Sallavinera

La Querosa. Sud de Sant Pere Sallavinera

Núria Cabañas

Ca la Munda és una masia situada dins el nucli de cases de la Querosa, al sud de Sant Pere Sallavinera. Es tracta d'una construcció de l'últim quart del segle XIX que tot i estar restaurada ha mantingut l'estructura externa originals. És una casa de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. Consta de planta baixa, primer i segon pis. En frontis, orientat a llevant, s'hi obre el portal de llinda de pedra amb l'any 1877 i una finestra petita a cada costat. A l'alçada del primer pis hi ha tres finestres rectangulars i a la llinda de la finestra central hi ha la inscripció: Casa de Pau Sapera 1878. A nivell del segon pis dues finestres rectangular i al centre una finestra d'arc de mig punt. Totes les obertures estan col·locades de manera simètrica. Antigament el segon pis havia estat l'espai de graner de la casa.
    Adossat a la façana de migjorn s'hi annexiona el garatge, de planta rectangular amb la coberta plana utilitzada com a terrassa que inicialment havia estat el coral. A finals del segle XX- inicis del segle XXI es va construir, a continuació del garatge, un porxo per emmagatzemar la llenya.

Antigament, davant les finestres de la planta baixa del frontis hi havia dos petits cossos annexes, un per banda que amb les obres de remodelació es van extreure.