Cal Soler
Sant Pere Sallavinera

Querosa. Sud de Sant Pere Sallavinera

Núria Cabañas

Cal Soler és una casa situada al nucli de la Querosa, prop de Cal Mosso i Cal Pagès. Es tracta d'una construcció de mitjans del segle XIX consolidada amb llarg del mateix segle amb l'ampliació d'un nou cos adossat al primigeni. El volum original és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana, orientada a migjorn. En ella s'hi obre un portal de llinda de pedra amb l'any 1847 gravat. A l'alçada del primer pis hi ha una finestra amb ampit de pedra. A la banda dreta, tant a nivell de planta baixa com primer pis hi ha dues petites finestres part de les quals han quedat tapades pel cos annexionat, de planta quadrada amb la coberta a una vessant. Al frontis s'hi obren dues portes a nivell de planta baixa i una finestra amb ampit de pedra al primer pis. Per la façana de llevant hi ha un tercer volum annexionat de planta quadrada i coberta a una vessant que cobreix el brancal dret d'un antic portal de llinda de pedra. Al frontis s'hi obren tres finestres, dues a l'alçada de la planta baixa i una al primer pis. La finca consta d'un espai enjardinat i tancat. El parament dels murs és de pedra rejuntada amb ciment amb les cantonades del cos primigeni de pedra ben escairada i col·locada a mode de cadena cantonera.