Cal Torres
Balsareny

Sector nordest del terme municipal. Al Pla de Vilamajor.
    Emplaçament
    Carretera C-1411z, al km. 48,3 pista asfaltada en direcció NE cap a la Rabeia, i seguir direcció NE 1,5 km aproximadament. A ca l'Ambròs Nou seguir pel camí del NW uns 100 m.
    372

41.88798
    1.89637
    408439
    4637928
    08018 - 231
    Edifici deshabitat i mancat de manteniment, amb algunes parts perifèriques parcialment esfondrades.
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 4: Cal Torras.
    08018A007000690000DS
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes, emplaçada al pla de Vilamajor. Gairebé sense modificacions modernes, la casa ha conservat molt íntegrament els volums i la tipologia originàries. La part residencial, que s’aixeca vora un petit promontori rocallós, consta de dos cossos: un de planta quadrada i més baix, que possiblement és el més antic, i un de planta allargada i més alt (amb planta baixa més un pis i golfes), que possiblement es va afegir a la part davantera de la casa l’any 1801. Al seu entorn, un reguitzell de cossos auxiliars adossats completen el conjunt.

La façana principal, encarada vers migdia, correspon a l’obra feta a principis del segle XIX, tal com indica la inscripció d’una llinda. Presenta una estructura força regular, però no del tot simètrica, que es caracteritza per dues obertures centrals en forma de galeria al nivell del primer pis i les golfes. El portal, rematat amb arc escarser, queda descentrat a la part la dreta. Les obertures són majoritàriament emmarcades amb llindes i brancals de pedra picada, i destaquen sobre un parament a pedra vista confeccionat amb carreus força ben escairats a les cantonades. A la façana de ponent, entre les construccions adossades sobresurt un cos cilíndric que correspon a una tina.

Altres denominacions: Mas Torres de Vilamajor

Inscripció a la llinda d’una finestra de la façana principal: 1801

Informació oral facilitada pels propietaris

Aquesta masia probablement fou construïda a finals del segle XVII o principis del XVIII, ja que en el capbreu de 1681-83 encara no hi consta. El primer esment documental que en coneixem és de l’any 1719. En aquesta època va absorbir pastures i vinyes de l’antiga Coromina de Vilamajor, un mas aleshores en desús que era propietat del baró i que es va anar parcel·lant i establint a les cases de l’entorn (Carreté, 2010: 141).

Com la majoria de cases del pla de Vilamajor, cal Torres va acabar sent una masoveria de l’Abellar, una gran masia situada en terme de Cornet, Sallent. Al segle XIX aquesta gran casa pairal tenia les masoveries d’Argelaguers, Joanic, les Claperoses, cal Panxeta, el Cerdà i cal Torres.

L’any 1801, segons indica una inscripció, es devia bastir el cos davanter de la casa, més alt. Antigament els masovers eren la família Rodoreda. Un descendent, Josep Rodoreda, dit de renom el Torres, va construir al nucli de Balsareny la casa coneguda com a cal Torres, al Carrer Nou. Cap a principis del segle XX van arribar a la masia de cal Torres com a masovers la família Escudé. Al llarg d’aquest segle les finques pertanyents a l’Abellar es van anar venent i l’heretat es va disgregar. Va ser entorn de 1980 que els Escudé van comprar cal Torres. Per aquesta època van deixar de residir a la masia i construïren una casa de nova planta al seu costat.

CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 141, 150.