Cal General Xic
Balsareny

Sector nordest del terme municipal. Al Pla de Vilamajor.
    Emplaçament
    Carretera C-1411z, al km. 48,3 pista asfaltada en direcció NE cap a la Rabeia, i seguir direcció NE 1,5 km aproximadament. A Cal General, uns 100 m al SW.
    362

41.8853
    1.89588
    408395
    4637631
    08018 - 230
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 7: Casa Nova de Vilamajor.
    001905900DG03H0001JM
    Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès, de petites dimensions, emplaçada al Pla de Vilamajor. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes), ampliada modernament cap a ponent. La façana principal, encarada vers migdia, s’ordena a partir d’un eix central format pel portal (rematat amb arc escarser) i un balcó superior, el qual té una finestra a cada banda. Aquestes obertures superiors han estat remodelades. Damunt del balcó hi ha un petit rellotge de sol modern. Actualment l’accés a l’habitatge es fa per una porta de recent construcció al costat dret. A la part posterior es conserva una rampa que antigament devia donar accés a una tina, i al darrera hi ha una petita terrassa.

Altres denominacions: Cal General Petit, Casa Nova de cal General, Casa Nova de Vilamajor. Als actuals propietaris no els agrada la connotació de la denominació “General” i prefereixen que se’ls conegui per aquesta última denominació. El terme Vilamajor, però, té alguns inconvenients. A part que no és la denominació tradicional, pot portar a confusió, ja que designava un antic mas que hi havia en aquest pla, posteriorment conegut com la Coromina i que al segle XVII ja estava en ruïnes (Carreté, 2010: 139).

La casa veïna coneguda com cal General es devia construir pels volts de l’any 1808 per la família Escudé, procedents del mas Puigbò, de Cornet. Ja a les primeres dècades del segle XX (segons el cadastre, el 1930), un germà petit de cal General, Josep Escudé Montanyà, va construir aquesta altra casa situada a pocs metres i coneguda com cal General Xic. L’hereu li va cedir el terreny.