Cal General
Balsareny

Sector nordest del terme municipal. Al Pla de Vilamajor.
    Emplaçament
    Carretera C-1411z, al km. 48,3 pista asfaltada en direcció NE cap a la Rabeia, i seguir direcció NE 1,5 km aproximadament.
    367

41.88637
    1.89733
    408517
    4637748
    08018 - 229
    Recentment pintada, utilitzant una paleta de colors harmònica amb el conjunt i l'entorn.
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 6: Vilamajor (Cal General).

08018A007000790001FU
    Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès de dimensions força grans emplaçada al nucli de casetes conegut com el Barri, al Pla de Vilamajor. Consta d’un cos residencial de planta en forma de L (amb planta baixa més dos pisos) i també d’un cos adossat a llevant i un porxo de recent construcció al nord.

La casa primitiva devia ser més senzilla i en un moment determinat (tal vegada entorn de 1920, segons dades del cadastre) se li va canviar la cara i es va dotar d’una façana que destaca per una composició força singular, sobretot per l’ampla galeria que s’hi va afegir al nivell del segon pis. Encarada vers migdia, aquesta galeria que ocupa tota l’amplada de la façana és formada per sis obertures amb arcs escarsers més una obertura de major alçada a cada cap. Les dues plantes inferiors s’ordenen a partir d’un esquema tripartit lleugerament descentrat a la dreta, amb el portal i un balcó a l’eix central. Els emmarcaments de les obertures, fets amb maó, han estat pintats d’un color morat que destaca sobre un parament arrebossat i de color torrat, deixant a la part baixa un sòcol a pedra vista. En la resta de façanes les obertures han estat remodelades.

En una dovella a les tines, inscripció: 1808

Als actuals propietaris no els agrada la connotació del terme “General” i prefereixen que se’ls anomeni ca l’Escudé de Vilamajor o Vilamajor. La denominació de Vilamajor, a part que no és la tradicional, té l’inconvenient que pot portar a confusió, ja que designava un antic mas que hi havia en aquest pla, posteriorment conegut com la Coromina i que al segle XVII ja estava en ruïnes (Carreté, 2010: 139).

Aquesta casa es devia construir pels volts de l’any 1808, i una inscripció en una dovella de les tines ho recorda. Els fundadors procedien del mas Puigbò, de Cornet. Eren Joan Escudé Puigbò i els seus fills, Àngel i Francesc Escudé Muntanyà. El sobrenom de la casa deriva d’una anècdota que té com a protagonista un hereu del mas, potser el mateix Joan Escudé Puigbò. S’explica que en una ocasió que els diferents propietaris del Pla van agrupar-se per anar a caçar plegats l’Escudé es va oferir per ser el cap de colla. Els altres van acceptar-lo i li van dir: “doncs ara seràs el nostre General”. I van començar a anomenar-lo d’aquesta manera, fins i tot en broma el saludaven militarment. La família Escudé ha seguit en els anys successius al capdavant de la casa. Més tard, a les primeres dècades del segle XX (segons el cadastre, el 1930), un germà petit de cal General, Josep Escudé Montanyà, va construir la casa situada a un centenar de metres i coneguda com cal General Xic. L’hereu li va cedir el terreny.

A cal General l’any 1961 un maquis va matar l’home de cal Brancal quan aquest i el Ramon de cal General el van sorprendre en un intent de robatori. El fet es va atribuir al conegut Ramon Vila, Caracremada.