Cal Torre
Sant Pere Sallavinera

Plaça de Dalt. Nucli de la Llavinera.

Núria Cabañas

Cal Torre és una antiga casa pairal que ha sofert grans modificacions i reformes que li donen l'aspecte actual.
    Es tracta d'una edificació amb un volum principal amb diversos cossos annexes de caràcter auxiliar i amb usos agraris. Consta de planta baixa, primer pis i golfes amb la coberta a una vessant. El frontis s'hi obre el portal principal d'arc de mig punt adovellat amb l'any 1916 i les inicials JC a la dovella clau. A nivell del primer pis s'hi obren dos balconades amb voladís amb les cantonades arrodonides sostingut per dues mènsules i amb baranes de ferro. Aquestes balconades es repeteixen al mur de façana de ponent. A l'alçada de les golfes s'hi obren dues finestres. Antigament aquest espai era la zona d'emmagatzematge del gra, atès que la casa disposava d'un molí per moldre el gra; activitat que actualment encara practica en els espais annexes.
    A la part posterior s'hi documenta l'antiga pallissa, de planta rectangular i amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. A la façana de migjorn s'hi obren dos arcs de mig punt, un dels quals dona accés a l'interior de l'habitatge. Aquest està tancat per una porta amb reixa de ferro forjat amb el dibuix d'una torre amb merlets. A nivell del primer pis s'hi obren quatre balconades una de les quals permet accedir a una zona de terrassa.
    A inicis del segle XXI aquest espai fou convertit en vivenda. Al frontis s'hi obre una porta d'arc rebaixat de maons amb una pedra a la part central decorada
    en baix relleu però que degut el desgast no es visible la iconografia representada i dues grans portes d'arc de mig punt. A nivell del primer pis hi ha un finestra de secció rectangular i un espai de terrassa.

Antigament Cal Torre havien estat tres habitatges diferenciats, els quals a inicis del segle XIX van estar absorbits per la família dominant, els Torre.
    El cognom Torre apareix documentat ja en els fogatges de 1497 sota el nom d'Anthoni Torra i en els fogatges de 1553 amb de Miguel Torra.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.