Cal Baldiri
Sant Pere Sallavinera

N-141b passat el viaducte el primer a l'esquerre

XVIII-XXI
    Reformat
    Núria Cabañas

Cal Baldiri és una construcció del segle XVIII que ha estat objecte de diverses modificacions i ampliacions fins a l'actualitat. Està formada a partir de diferents volums que s'han annexionat al cos principal. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal i consta de planta baixa, primer pis i segon pis. Al frontis s'hi obre un portal amb llinda de pedra amb una pedra en relleu situada a la banda dreta que representaria l'escena del naixement de Jesucrist. Al costat dret hi ha una petita finestra amb reixa de ferro. A l'alçada del primer pis s'hi obren dues balconades amb volandera de formigó i barana de ferro. A nivell del segon pis hi ha dues finestres amb ampit original de pedra. Adossat a la façana de ponent hi ha un altre colom, de planta quadrada amb la coberta a dues vessants. Al frontis s'hi obre una porta adovellada a la planta baixa i al primer pis un porxo amb dos arcs de mig punt. Tot aquest cos fou modificat i ampliat a finals de la dècada de 1970. El parament dels murs d'aquests cossos són de pedra irregular unida amb ciment amb les cantonades de pedra ben escairada col·locada a mode de cadena cantonera. Adossat a la façana de llevant del cos principal s'hi documenta un altre cos de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. Antigament aquest espai havia estat utilitzat com a corral del bestiar. Els murs estan arrebossats i pintats de tonalitat beig amb un sòcol de pedra. Al cantó de ponent s'hi documenta una altre construcció formada a partir de diferents volums totalment modificat i reconstruït que antigament era on s'hi ubicava la pallissa i la granja dels animals.
    Les últimes grans reformes es van dur a terme l'any 1991 quan es va modificar l'accés a la casa; antigament per la façana de migjorn i actualment per al façana de tramuntana.

En la majoria dels cossos s'han utilitzats pedres i carreus portats d'altres indrets i d'antigues construccions. Mostra d'això és una de les pedres situada a la façana de ponent on s'hi ha gravat l'any 1901 i les inicials J B.

Els antics propietaris provenen d'una masia d'Aguilar de Segarra, Can Prat d'on havien estat els masovers.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.