Cal Xandrí
Sant Pere Sallavinera

Nucli de la Llavinera

XVII-XX
    Restaurada 1954
    Núria Cabañas

Cal Xandrí és un casal situada al nucli de la Llavinera consolidada en època moderna i reformada a mitjans del segle XX, l'any 1954, segons una inscripció al portal d'accés de la façana de llevant.L'edifici és de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis. A la planta baixa s'hi obre un portal en arc i deus finestres amb reixa de ferro, una a cada banda. A nivell del primer pis hi ha un balcó central amb barana de ferro amb dos accessos i una finestra a cada lateral. A l'alçada del segon pis hi ha dues petites finestres a la zona central. El parament d'aquesta façana està totalment arrebossada excepte la part inferior que presenta un sòcol de pedra d'adoquins. A la façana de tramuntana hi ha un portal d'arc de mig punt adovellat, corresponent a la primitiva porta de la casa, i una finestra a l'alçada del primer pis just sobre el portal. En aquesta façana és visible l'antic parament de pedra irregular unida amb argamassa.
    Davant del casal hi ha un annex format per dos cossos de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. En un extrem s'hi obre una zona porxada amb amb un arc rebaixat de maons amb una pedra gravada amb l'any 1918.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.