Cal Sastre
Sant Pere Sallavinera

Carrer major, 9. Nucli de Sant Pere Sallavinera

XVII-XX
    Restaurada
    Núria Cabañas

Cal Sastre és una casa entre mitgeres situada al nucli de Sant Pere Sallavinera, a l'est de l'església parroquial. És un edifici de planat rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. Consta de soterrani, planta baixa, primer pis i golfes. El frontis hi ha un gran portal d'arc de mig punt adovellat amb l'any 1648 inscrit dos cop a la dovella clau. A la banda dreta s'hi obre una finestra i al cantó dret una gran porta d'entrada a un garatge. A l'alçada del primer pis hi ha dues finestres a la part central i a cada banda un balcó amb volandera amb les cantonades arrodonides i barana de ferro. El balcó del cantó dret antigament era un finestra. A nivell de golfes es conserven tapiades amb ciment acolorit les antigues finestres de petites dimensions de ventilació. Totes les obertures estan emmarcades amb pedres ben escairades; no obstant, d'originals només se'n conserven dues. El portal dona accés a una entrada on a la banda esquerre conserva una cisterna de planta quadrada amb la coberta en volta de canó de maons plans construïda a inicis del segle XX. A la banda dreta s'hi troba l'antiga cuina amb el forn de pa i al fons dues escales, una per accedir al primer pis i una segona que dona accés a l'antic celler, on encara es conserva el cup, de planta circular amb els cairons vidrats i la boixa. El parament dels murs és de pedra irregular unida amb ciment.

Segons els propietaris el nom de Cal Sastre prové de l'ofici de sastre.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.