Cal Moros de la Fortesa
Sant Pere Sallavinera

Nucli de la Fortesa

Núria Cabañas

Cal Morros es troba situada al nucli de la Fortesa, a l'oest de Sant Pere Sallavinera. La construcció és d'època moderna amb reformes en època contemporània. Es tracta d'una gran casa de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis destaca un gran portal adovellat d'arc de mig punt a l'extrem dret i a l'extrem esquerra una segona porta d'època contemporània. A nivell del primer pis, sobre la porta adovellada hi ha un balcó d'arc rebaixat de maons i diverses finestres. A l'alçada de les golfes s'hi obren quatre finestres, una de les quals és d'arc rebaixat de maons.
    A la façana de tramuntana s'hi obren diverses finestres i s'hi annexionen algunes edificacions que antigament havien estat corrals o magatzems. L'accés aquests annexes és mitjançant una porta d'arc rebaixat de pedra amb alguna finestra tipus espitllera per defensar el cos annexa. Al costat de migdia hi ha un pati tancat a manera de baluard amb una porta de barrots metàl·lica.

La família de Cal Morros de la Fortesa ja apareix documentada amb els fogatges de 1553 amb el nom de Joan Morros de la Fortesa. La finca actual podria correspondre a una reforma d'una antiga casa de mitjans del segle XVI.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.