Cal Tonet Farré
Sant Salvador de Guardiola

Raval de Coll d'Arboç
    Carretera de can Maçana (BP-1101). Trencall a ponent prop del Km. 11, a Ca la Iaia.

Coberts en estat força precari
    Catàleg de masies (núm. 085)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès situada al cim d'un turonet juntament amb dues cases més: cal Francisquet (que hi està adossada) i, una mica més enllà, ca la Dolores. Ha conservat força bé la tipologia originària tot i que, pel seu aspecte exterior heterogeni, no ho sembli. Està formada per un cos residencial de planta rectangular que ha estat ampliat a la part de la façana principal amb una terrassa porxada de construcció recent que contrasta amb la resta. La coberta és a dues aigües, i consta de planta baixa més un pis. Els murs són de pedra i tenen algunes finestres petites, emmarcades amb maó. Al costat de ponent i a la part posterior té diversos coberts, que són d'origen antic però han estat força modificats modernament i presenten una barreja de materials que li acaben de donar un aspecte poc integrat.

Casa construïda al segle XIX, probablement a principis d'aquesta centúria com la resta del raval de Coll d'Arboç. L'establiment era en terres del mas Enric de la Serra, i fins fa poc encara pagaven un cens anual en espècies, per cap d'any, a aquesta masia. Entorn de 1980 les cases del raval van fer una redempció conjunta dels censos per poder accedir plenament a la propietat. Aquest barri estava emplaçat al costat del camí que es dirigia, d'una banda, cap a Castellgalí i, de l'altra, cap a Guardiola, tot i que molts sectors d'aquest últim tram ja s'han perdut. Antigament el camí passava pel terreny on actualment hi ha el porxo d'entrada.