Cal Ton Xasquet
Castellfollit del Boix

Permanyer. Nord de Maians
    BV-1081 direcció Castellfollit del Boix. Agafar el quart trencant a l’esquerra direcció Permanyer

s. XX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Ton Xasquet és una edificació d’inicis del segle XX objecte de diverses modificacions i ampliacions auxiliars però manté l’estructura original de la casa. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Al frontis presenta una composició simètrica a partir de tres eixos. A la planta s’obra el portal d’accés d’arc rebaixat amb una finestra a cada costat també d’arc rebaixat. A l’alçada del primer pis s’obra un balcó amb voladís i barana de ferro a la part central  i una finestra a cada costat d’arc pla. Totes les obertures estan remarcades amb un marc de maons. Aquest cos s’amplià cap allevant amb un nou volum de planta quadrangular de planta baixa i pis amb les mateixes característiques constructives. A la planta baixa s’obra una porta d’arc pla de maons i una finestra al costat dret i a nivell del primer pis hi havia dos finestrals d’arc escarser una de les quals va ser modificada en una finestra d’arc pla. El parament dels murs està arrebossat amb ciment gris excepte les cantonades on són visibles els blocs de pedra ben escairats i col·locats a mode de cadena cantonera. Al costat d’aquest cos hi ha la construcció de nous volums realitzats amb totxanes igual que a la zona davantera de la casa. A la zona posterior de la casa, es conserva l’antic cos de la tina i la premsa de vi.