Cal Tardà / Ca la Tereseta Torra
Copons

Carrer de Sant Magí, 17-Camí del Mig, 08289
    A la banda de tramuntana del nucli urbà, al costat de ponent del carrer de Sant Magí

Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular, rehabilitat i amb jardí posterior. Presenta la coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal, i està distribuït en planta baixa, dos pisos i golfes. La façana principal, orientada al carrer de Sant Magí, disposa d'un portal d'accés rectangular, amb els brancals bastits amb quatre grans carreus de pedra escairats i la llinda plana. Al costat de migdia del portal, obert al parament de la façana, destaca el passatge que dóna accés al camí del Mig. A la banda de tramuntana, en canvi, hi ha una petita finestra rectangular amb la llinda plana. Les obertures de les tres plantes superiors es repeteixen tipològicament parlant: són rectangulars, amb les llindes arrebossades i es van empetitint en funció de la planta que ocupen. Es corresponen amb dues finestres laterals amb els ampits de pedra motllurats i un finestral central amb sortida a un balcó simple. En el cas de les golfes, es tracta més aviat d'una finestra balconera. La façana està rematada per un ràfec de maons i teula àrab decorada amb dents de serra pintades. El parament deixa l'aparell de l'obra vist, bastit amb pedres desbastades de diverses mides disposades en filades regulars.

Fins a principis del segle XVIII, els conreus de regadiu ocupaven bona part del sector de ponent del carrer de Sant Magí, que antigament es coneixia com el carrer Major. Però a mitjans de segle, entre les dècades de 1740 i 1760, hi ha constància de la reconstrucció de diversos edificis del sector de llevant, sota del carrer del Mur actual. I posteriorment, l'activitat constructiva i especulativa es concentra al Cap de Vila, al sector de tramuntana . El nom actual de la casa procedeix del cognom de la família propietaria. Anteriorment, la casa era coneguda com ca la Tereseta Torra. De fet, els diferents propietaris de l'edifici han estat descendents de la masia de cal Torra, actualment coneguda com cal Torra de la Masia, situada a la carretera que va a Veciana.

MUÑOZ, Natàlia (2004). "Renoms de Copons: el carrer de Sant Magí". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 18, p. 16. MUSET I PONS, Assumpta (2006). Carrers i cases de Copons. El creixement urbanístic del S. XVIII. Copons: Ajuntament de Copons, p. 21-22.