Cal Tardà
Castellolí

Cal Tardà. Camí de cal Tardà s/n, 08719, Castellolí.

Masia amb barri tancat, formada per diversos volums juxtaposats.
    El cos principal és de planta rectangular, i consta de planta baixa, dues plantes pis i golfes. La coberta és de teula ceràmica aràbiga, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a migdia.
    Les obertures són de disposició irregular, de pedra treballada.
    En destaca un rellotge de sol a la façana principal.
    Els murs de façana són de maçoneria i arrebossats, deixant vistos els carreus de les cantonades i els elements de ressalt, alguns de pedra treballada i d'altres de maó ceràmic.
    Presenta diverses edificacions annexes adossades a la façana nord-est i algunes d'aïllades a la banda sud-est, formant un conjunt de volums que s'articulen al voltant de l'era.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2014: SNU. e32a. Fitxa 25.

Antigament, aquesta masia era coneguda com el mas del Corn. Posteriorment se li va anteposar el nom de Vilarrúbia, amb motiu de l'entrada d'un cavaller amb aquest cognom, que era avantpassat de Gaspar Vilarrúbia, propietari de la masia al començament del segle XVI.
    Al final del XVII la pubilla de casa, Agnès Vilarrúbia del Corn, va contraure matrimoni amb Melcior Tardà, i el mas va adquirir el seu cognom.

DOMINGO i CLOTA, M. [et. al.] (2014) Catàleg de masies i cases rurals, POUM. Castellolí: Ajuntament de Castellolí.
    MUSET PONS, A. (2008) El terme i el castell de Castellolí a l'època moderna (segles XVI-XVIII). Barcelona: Publicacions de Abadia de Montserrat: Ajuntament de Castellolí, p. 26.