Cal Soterons
Castellolí

Cal Soterons. Camí de cal Soterons s/n, 08719, Castellolí.

En estat d'abandó.
    Virgínia Cepero González

Masia de grans dimensions, de planta rectangular, que consta de planta soterrani, planta baixa golfes. La coberta és de teula ceràmica aràbiga a dues vessants, i el carener paral·lel a la façana principal, que es troba orientada a l'est.
    A la façana nord se li adossa un petit cos, que consta de planta soterrani i planta baixa, amb coberta de teula àrab a dues vessants.
    El portal és d'arc rebaixat, de maó.
    Les finestres són de disposició asimètrica, de maó i fusta, a excepció de les de la façana sud, que són de pedra treballada, d'arc de mig punt, a mode de galeria.
    Les façanes són de maçoneria i tàpia, arrebossades, amb pedres cantoneres treballades
    Presenta diverses edificacions annexes adossades, a les façanes nord i sud, i algunes d'aïllades, a la banda est, formant un conjunt de volums que s'articulen al voltant de l'era.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2014: SNU. e53. Fitxa 41.

El mas ja consta en el capbreu de l'any 1497.
    A la confessió de l'any 1528 s'esmenten dos masos: el Francolí Major, aleshores a mans de Joan Torra i el Francolí Menor, que era administrat per tres tutors. En la confessió senyorial de l'any 1628 es troben enregistrades juntes. L'any 1661 les dues finques eren sota el pòdol de Jaume Soteras i cent anys més tard, sota el de la vídua de Josep Soteras del Racó.

DOMINGO i CLOTA, M. [et. al.] (2014) Catàleg de masies i cases rurals, POUM. Castellolí: Ajuntament de Castellolí.
    MUSET PONS, A. (2008) El terme i el castell de Castellolí a l'època moderna (segles XVI-XVIII). Barcelona: Publicacions de Abadia de Montserrat: Ajuntament de Castellolí