Cal Soci
Perafita

Sector central del terme municipal
    A 1300 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 13'650.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Soci està situat en una raconada al nord del nucli urbà de Perafita, a l'est de Pallars i al nord de cal Fusta.
    Es tracta d'una masia de dimensions reduïdes formada per un únic volum fruit de la unió de tres cossos, el central de majors dimensions i planta baixa, primer pis i golfes i els laterals de menor alçada i únicament de planta baixa i primer pis, donant forma a un tipus de planta basilical. Els murs són de maçoneria de pedra arrebossats, amb alguna part escrostonada, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i no es continua, sinó que forma tres parts diferenciades ja que les teulades dels cossos laterals es troben a menor alçada que la del cos central.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada amb una finestra emmarcada amb pedra treballada a cada costat. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit de pedra, la central de les quals lleugerament més gran. A les golfes hi ha una única obertura central d'arc de mig punt emmarcada amb pedra treballada, ubicada just sota teulada.
    La façana est està dominada per un cos adossat amb una part arrebossada i la resta d'obra vista. Totes les obertures que s'observen són reformades.
    La façana nord compta amb un pis menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta la masia i es troba parcialment coberta d'heura. A nivell de primer pis hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta, reformada modernament amb formigó. A nivell de golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada just sota teulada.
    La façana oest conté únicament dues obertures a nivell de primer pis, una finestra emmarcada amb pedra treballada i una finestra de reduïdes dimensions emmarcada amb maó.