Cal Serrador
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal, parròquia de Sant Salvador de Torroella, antic terme del castell de Torroella
    Carretera de Manresa a Cardona (C-55), al km. 53,7. Uns 150 m després del raval de can Flautes.
    343

41.8733
    1.71384
    393271
    4636509
    08141 - 181
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 99.EA. Valor arquitectònic/tipològic/artístic.
    000901000CG93E0001JB
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural de dimensions mitjanes, emplaçada a peu de l’antic camí ral de Manresa a Cardona (actual C-55), prop del raval de can Flautes. Als seus inicis, tal com el seu nom indica, havia tingut la funció de serradora. Es tracta d’una construcció de planta rectangular (amb planta baixa més un pis). Sembla una construcció aixecada en una sola fase, probablement al segle XIX. La façana principal, alineada amb la carretera, s’estructura en base a tres eixos d’obertures, amb un balcó central al primer pis. Les obertures són emmarcades amb pedra carejada.

La casa es troba al costat del torrent de Comerma, que discorre pel costat de ponent. En aquest sector la casa té un nivell semisoterrani amb dos accessos laterals. Probablement aquí és on hi havia l’antiga serradora, que devia aprofitar l’energia hidràulica del torrent, el qual es devia desviar cap a la part inferior de les estances de la serradora per fer girar un rodet, igual que en un molí.

Per la seva tipologia constructiva aquesta casa podria ser obra del segle XIX. En un cens municipal de l’any 1878 consta ja com a Cal Serradó. Estava situada al peu del camí ral de Manresa a Cardona i a la vora també del riu Cardener, una bona ubicació per a una serradora.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí, Berga, p. 102.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa núm. RU. 40