L'Hostalet
Navàs

Bages
    Sector oest del terme municipal, parròquia de Sant Salvador de Torroella, antic terme del castell de Torroella
    Carretera de Manresa a Cardona (C-55), al km. 53,9. Camí a sud i després oest uns 200 m.
    337

41.87337
    1.71052
    392996
    4636521
    08141 - 182
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 70.EA. Valor arquitectònic/tipològic/artístic.
    Residencial - productiu
    08140A014000300000IO
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions mitjanes, emplaçada a peu de l’antic camí ral de Manresa a Cardona i que probablement en un principi havia estat un hostal d’aquest itinerari. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més dos pisos), que a la part posterior té adossats diferents cossos i, al sud tot marcant angle, un altre cos independent força gran que acull dependències agropecuàries. De bon principi la casa era més curta i s’anà allargant per la part de darrera, probablement al segle XIX. La façana principal, fruit d’una remodelació que s’hi va fer, segons una inscripció, el 1960, presenta una distribució molt regular en base a tres eixos d’obertures, amb un balcó a la part central. El parament d’aquesta façana és arrebossat i pintat de color clar, destacant els emmarcaments de les obertures. Les parts posteriors de la casa, que acullen dependències de treball diverses, conserven millor les característiques tradicionals amb els murs de pedra vista.

El cobert independent té una base antiga de pedra, però en la seva part davantera és fruit també d’una remodelació molt moderna, feta amb obra de totxo.

Inscripció en una pedra encastada a la façana principal: PR 1960

L'Hostalet és una masia probablement del segle XVIII. Estava situada a peu del camí ral de Manresa a Cardona i, tal com el seu nom indica, al principi devia exercir la funció d’hostal, però no en coneixem notícies concretes. Hi ha qui l’ha identificat com a "hostal de Cal Flautes", però es troba uns 500 m més al nord d’on hi ha l’actual raval de can Flautes. En aquesta zona hi ha d’altres hostals d’aquest camí ral que estan més ben documentats. Són l’hostal de Palà (a la masia de Palà de Torroella, ara dins la colònia industrial) i l’Hostal de la Rata (una mica més amunt, a l’actual raval conegut amb aquest nom). En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 es fa referència a dos hostals. L’un és l’Hostal del Palà i l’altre l’Hostalet. De l’Hostalet es diu que és una “masia de labor”, habitada constantment i de dos pisos d’alçada. No està clar, doncs, si en aquesta època encara exercia d’hostal o només li’n quedava el nom perquè ho havia estat en temps més antics. Albert FÀBREGA (2006: 27) en el seu treball sobre el camí ral de Manresa a Cardona no l’esmenta com un dels hostals d’aquest itinerari.

FÀBREGA, Albert (2006). “El camí ral de Manresa a Cardona”, Dovella núm. 91, Centre d’Estudis del Bages, Manresa (Primavera-Estiu, 2006), p. 26-27.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Fitxa RU 95.