Cal Secaner
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 6,9 camí direcció nord-oest uns 500 m.

Casa recentment rehabilitada
    Catàleg de masies (núm. 189)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans emplaçada en un coster que dóna al torrent de cal Mateu. Es tracta d'una edificació força regular i, en bona mesura, construïda en una sola etapa. És de planta rectangular i té un petit cobert adossat a la part posterior. Disposa de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada vers migdia, té una distribució regular, marcada per un eix d'obertures a l'esquerra, amb un portal i dos balcons superiors, mentre que a la dreta trobem dues finestres més petites. Totes són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, excepte el balcó superior, rematat amb un arc. La façana de llevant repeteix un esquema similar, amb un balcó de característiques semblants. Els murs són actualment a pedra vista. La coberta, a dues aigües, destaca per un voladís molt marcat a la façana principal. La casa, rehabilitada recentment, ha conservat molt integrament la tipologia i els volums originaris.

Aquesta casa no té cap inscripció però, per la seva tipologia, podria ser una construcció del final del segle XVIII o principi del XIX.