Cal Bernaus
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 11,5 camí direcció sud-oest, uns 800 m. A Figuera camí S-E 1 km aprox.

En ruïna. Ha perdut la coberta.
    Catàleg de masies (núm. 186)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès que es troba en estat de ruïna, emplaçada en un coster, prop de la rasa de Figuera. Es tracta d'una casa molt modesta, de planta rectangular i molt estreta, que sembla construïda en una sola etapa. Constava de planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada a llevant vers un camí, es distribueix en dos eixos d'obertures, totes emmarcades amb llindes i brancals de pedra. La construcció queda arrecerada vora un pendent que ascendeix a l'esquena de la casa, de manera que els murs laterals i posterior gairebé no tenen finestres. Pocs metres al nord hi ha un cobert aïllat i, adossats al costat sud, una mena de bassa, una barraca i un altre cobert. Malgrat el seu estat, la casa ha conservat els volums i tipologia originàries, sense cap reforma moderna.

Informació oral facilitada per Pere Esquerrà

Per la seva tipologia constructiva sembla tractar-se d'una casa del segle XIX. Es va construir en terres del mas Junyent (situat al terme municipal de Fonollosa). Després va passar a la família Pujol, els quals tenien una vaqueria a Manresa i, més recentment, fou adquirida pels propietaris de la masia de Figuera.