Cal Bescompte
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Ctra. BV-3003, al km. 11,5 camí direcció S-W, uns 800 m fins Figuera. A la bassa camí S uns 1 km.

En estat d'abandó. Conserva la coberta. Construccions auxiliars semi-derruïdes.
    Catàleg de masies (núm. 190)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès que es troba en estat d'abandonament, emplaçada a la punta d'un coster, prop de la rasa de Figuera. Es tracta d'una casa força gran, de planta irregular. Sembla que originàriament era més ampla i posteriorment s'allargà amb un cos adossat davanter, més estret. Consta de planta baixa més un pis i golfes. Actualment la façana principal, encarada a migdia, és formada per aquest cos davanter que consta d'un porxo amb quatre galeries quadrades totalment obertes al seu damunt. La planta baixa és ocupada per les tres arcades d'aquest porxo. L'antic portal, fet amb una llinda de tres peces, ha quedat amagat sota l'arc central, mentre que l'extrem dret de la façana ha quedat tancat amb paret. A la banda de llevant hi ha un femer semisoterrat cobert amb volta de pedra. A l'entorn de la casa trobem escampats diversos coberts de pedra de dimensions variables. La casa ha conservat bé els volums i la tipologia originàries.

Inscripció en una llinda de la finestra del cos de llevant. Año 1863
    Informació oral facilitada per Pere Esquerrà

Segons informa la inscripció d'una llinda, podria tractar-se d'una construcció de mitjan del segle XIX (1863) que posteriorment fou allargada amb el cos davanter. Malgrat que no es pot descartar que tingui un origen anterior. Cap a mitjans del segle XX hi vivia la família Parcerisses. Després va passar a mans de la família Pujol, els quals tenien una vaqueria a Manresa i, més recentment fou adquirida pels propietaris de la masia de Figuera. Els últims masovers que hi vivien van passar a viure a cal Masover de Figuera, ja que es van emparentar amb la família propietària de Figuera.