Cal Sastre Xic / cal Fusteret
Vilada

Sector Ribera. Pista al Molí del Boixader
    Sector de la Ribera. Al peu del camí del molí del Boixader.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un mas situat entre el conjunt de masos de cal Bover i el molí de Boixader i cal Marquès. L'edifici manté un nucli original al qual s'ha afegit algunes ampliacions. La façana ha estat completament restaurada i arrebossada contemporàniament. La planta, de base quadrada, té la façana principal orientada al sud-oest, al peu del camí. Actualment no es pot fer una lectura de paraments i veure possibles ampliacions del mas, però semblaria que com a mínim n'hi va haver tres, totes elles ampliant-se a llevant. No s'observa elements d'interès especial a la façana. La casa esta assentada al vessant de la muntanya, per bé que el nucli original es trobava en un entorn pla, les següents ampliacions van anar creixen sobre el desnivell. La coberta és a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal de migdia.

La casa disposava de dues fonts. Una ha quedat coberta per la riera, i la segona no era de molt bona qualitat.

Actualment coneguda com a cal Fusteret, el nom propi de la casa és cal Sastre Xic. No descartem que l'origen del nom estigui vinculat a l'activitat per part d'algun dels membres de la família al llarg del s. XVIII o XIX. Segons documentació familiar, la casa es documenta per la propietat ja des de l'any 1777 i sempre ha estat propietat de la família. La reforma última es féu l'any 2001. Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i amb feixes del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. Per altra banda, documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita cal Sastre com a propietat de Joan Ferrer.