Cal Bover
Vilada

Sector Ribera. Sota el camp de futbol
    Sota la zona esportiva, a tocar de la ribera.

Bo
    Alguns dels coberts més contemporanis, estan en mal estat pel seu desús, i malmeten la visió del conjunt. Estructuralment el mas no pateix.
    08300A002001030000SG
    Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un mas situat entre el conjunt de masos de cal Sastre, cal Marçal a la Ribera de Vilada. L'edifici manté un nucli original al qual s'ha anat afegint un nombre important de coberts paral·lels al curs del riu, fet que dóna una presència allargassada del mas. La planta original de la casa, sembla que hauria estat quadrangular, per bé que amb el pas del temps les ampliacions han anat desdibuixant aquesta base. La coberta principal és a doble vessant, orientada de nord a sud. La Façana principal la situaríem a migdia. L'edifici està completament arrebossat i pintat i per això no són visibles les característiques arquitectòniques dels paraments. Malgrat tot, s'intueix que el material és pedra irregular del país, amb grans cantoneres escairades. La façana d'accés a la casa principal actual és a ponent, però no sembla que hagi estat sempre així. L'element més característic de la casa, possiblement, és la mateixa evolució d'aquesta i que ha cristal·litzat amb un gran nombre d'ampliacions tant en el mateix nucli arquitectònic original, com en el sector de coberts propis de l'activitat del mas.
    Al sector sud presenta una esplanada allargassada paral·lela al riu, la qual se li atribueix funcions d'era. També s'observa al sud-oest un cobert fet de pedra i coberta a un vessant de teula i fusta. Dit cobert disposa d'una arcada de maó prou singular.

L'entorn de cal Bover, és interessant per veure com s'ha adaptat una casa de dimensions notables a una orografia en vessant per tal de distribuir l'espai necessari de l'explotació agrícola en un entorn poc pla. També la distribució de murs i feixes es manté amb un aspecte força similar al que podria haver estat originalment.

Cal Bover és un dels masos de tradició del poble i ja està documentat a inicis del s. XVIII, tot i que possiblement, les seves arrels són força anteriors. En una raconada sota l'escala, hi ha la inscripció: casa 1739. Disposa d'algunes masoveries importants, com la de Sant Miquel de les Canals, i també n'havia posseït d'altres de menor envergadura entorn del poble, especialment al sector de la Ribera. Documentalment, trobem citada la casa al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita cal Bover com a propietat de Benet Serra veí de Viver.