Cal Marçal
Vilada

Sector Ribera. Adossada a cal Nicolau
    Adossat a cal Nicolau, seguint el corriol que porta a cal Vilardaga.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un mas situat entre el conjunt de masos de cal Bover, cal Jepet i cal Vilardaga, i adossat a cal Nicolau. L'edifici ha estat força transformat i restaurat contemporàniament. Observant una lectura dels paraments, es pot identificar principalment un edifici central original de planta quadrangular al qual s'haurien afegit una ampliació a la façana sud a posteriori. Actualment, es podria considerar la façana de migdia com la principal de la casa si tenim en compte la ubicació de l'escala d'accés a l'habitatge (directe al pis) i el voladís construït com a ampliació de la casa, bastit sobre dos pilars de grans dimensions i biga de fusta. A les façanes nord i oest no s'observen elements destacats, i la de llevant és adossada a cal Nicolau. L'edifici disposa de planta baixa i pis, tot i que està parcialment excavat al vessant de la muntanya i a la façana nord, només sobresurt el 1r pis. El parament dels murs és de pedra irregular amb les cantoneres escairades. La casa disposava d'una àrea més o menys plana al sector sud que hauria tingut les funcions d'era i una font. La coberta a doble vessant és paral·lela a la façana principal (migdia).

Petit mas similar als que podem trobar disseminats a l'entorn immediat del poble. Cronològicament sembla un edifici força contemporani a l'origen de cal Nicolau, situant-lo a mitjans del s. XIX. Ha estat restaurada contemporàniament. Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i amb feixes del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. La seva proximitat a cal Nicolau fa pensar que en origen haurien pogut compartir alguns espais comuns. Malgrat que no ho podem certificar, les característiques de l'edifici i les modificacions posteriors ens fan pensar que hauria estat vinculat a cal Nicolau originalment, i que fou dividida a principis del segle XX.