Cal Nicolau
Vilada

Sector Ribera. Adossada a cal Marçal
    Al costat de cal Marçal, seguint el corriol que porta a cal Vilardaga.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'un mas situat entre el conjunt de masos de cal Bover, cal Jepet i cal Vilardaga, i adossat a cal Marçal. L'edifici preserva els volums originals en gran mesura, per bé que la coberta ha estat alçada contemporàniament. Observant una lectura dels paraments, es poden identificar principalment dues fases de construcció de l'edifici. La planta és rectangular, orientada d'est a oest. A llevant hi trobem la porta principal d'entrada a l'edifici. Les obertures de la casa, finestres i finestrons, semblen les originals, per bé que algunes han estat modificades. L'edifici disposa de planta baixa i dos pisos, tot i que està parcialment excavat al vessant de la muntanya. La façana nord sobresurt a partir del 1r pis. El parament dels murs és de pedra irregular amb les cantoneres escairades. La casa disposava d'una petita pallissa situada al mateix nivell de la porta d'entrada, al davant del qual hi trobem un espai pla, amb restes d'un enllosat, que hauria tingut les funcions d'era. La coberta a doble vessant seria perpendicular a la façana principal (llevant).

La cantonada del sud-est, incorpora un lleu contrafort per donar solidesa a l'edifici.

Petit mas similar als que podem trobar disseminat a l'entorn immediat del poble. En documentació de la propietat se cita la construcció de la casa l'any 1850. Ha estat restaurada contemporàniament. Comparteix entorn, amb el barri de la Ribera, caracteritzat pel descens suau i amb feixes del vessant orientat a migdia on es troba assentat el poble. La seva proximitat amb cal Marçal fa pensar que en origen haurien pogut compartir alguns espais comuns. Hom també comenta que el nom de la casa podria fer referència al tractant de boscos, Tomàs Nicolau i Prieto, propietari de la serradora de Berga a principis de segle XX, el qual feu construir les quadres a prop de Picamill per explotar els boscos de la zona.